• 28 Jan, 2023

Oświadczenie w sprawie Pepsi Arena

Władzom Warszawy nie spodobał się oficjalny komunikat KP Legia Warszawa, w którym to klub oznajmił, że podpisał umowę na marketingową nazwę stadionu przy ulicy Łazienkowskiej.

Klub wydał oficjalne oświadczenie do władz Warszawy, w którym czytamy - "W dniu 24 listopada 2006 roku miasto stołeczne Warszawa i Klub Piłkarski Legia Warszawa zawarły Umowę dzierżawy, zmienioną aneksem z dnia 24 września 2008 roku, na mocy której Legia przyjęła do korzystania Stadion przy ulicy Łazienkowskiej 3 w Warszawie. Umowa dzierżawy została zawarta na czas określony 23 lat do dnia 23 listopada 2029 roku;

Na mocy Umowy dzierżawy Legia ma prawo m.in. pobierać pożytki, jakie przynosi dzierżawiony Stadion w zakresie, jaki jest przyjęty dla działalności prowadzonej przez Legię (w tym pożytki z reklam, biletów, sponsoringu). Legia jest także uprawniona do umieszczania na terenie Stadionu reklam sponsorów i reklamodawców.

Jednym z warunków Umowy sponsoringu zawartej pomiędzy Pepsi-Cola General Bottlers Poland Sp. z o.o. a Klubem Piłkarskim Legia Warszawa SSA jest wprowadzenie marketingowej nazwy „Pepsi Arena”.

Nazwa ta będzie stosowana w związku z działalnością statutową Legii, w tym w związku z używaniem Stadionu jako stadionu klubowego Legii, a także w związku z inną działalnością, prowadzoną na Stadionie, do jakiej Legia jest uprawniona na mocy umowy dzierżawy. Nazwa „Pepsi Arena” nie jest nazwą w znaczeniu administracyjnym nadawaną przez właściwe organy, lecz uprawnieniem reklamowo - marketingowym przyznanym firmie PepsiCo przez Legię na czas trwania Umowy sponsoringu".